Followers

Thursday, June 30, 2011

Nasi kerabu kegemaranku.....

Hari ini nak masak nasi kerabu pula dah....Kebetulan nasi kerabu kegemaran dari kecil lagi. Dulu arwah mak selalu memasak nasi kerabu . Selesai sahaja sembahyang subuh, arwah ayah akan terus ke dapur untuk sarapan pagi. Bayangkanlah pukul berapa arwah mak ke dapur untuk menyediakan sarapan..... Itulah kenangan nasi kerabu.....

Nasi kerabu tidak lengkap kalau takde ikan goreng bertepung atau daging dan ayam bakar.

Tambahan udang bertepung memang lagi menyelerakan. Mmm.....tak sabar nak makan nih...

Sambal yang digoreng dan dicampurkan budu dan santan. Budulah yang membezakan sambal nasi kerabu ini....

Ini pula kelapa yang digoreng dan dicampur dengan ikan serta bawang.

Ulam2an terdiri dari daun ceylom, serai kayu, timun dan kacang panjang. Kami tidak berapa suka dengan bau bunga kantan dan daun kesom, maka tidak perlu diletakkan sekali.
Akhir sekali.... is makan time.... selamat menjamu selera...


2 comments:

  1. Assalamualaiku Hajjah, rajin hajjah memasak...yg best2 pulak tu. Tapi saya sampai sekarang tak pandai makan nasi kerabu! Saya makan nasi ni dgn daging panggang, kerabu kobis tu dan kuah merah tu.

    ReplyDelete
  2. moh kembara,
    Sebenarnya kena makan dengan ulam2 yg disebut tadi. Tapi dah jadi trend sekarang, mrk ganti dgn kobis...mungkin lebih murah kot...
    Tulah. semenjak pencen ni banyak masa habis kat masakan pun takpe...
    Anak2 pun sangat suka ibunya pencen...
    Tq singgah.

    ReplyDelete