Followers

Sunday, December 9, 2012

Sekolah Khas untuk buat Kimchi....

 Setelah beriadah di  hutan simpan, kami terus di bawa balik ke Seoul untuk masuk ke sekolah membuat KimChi pulak.

 Ada berbagai jenis KimChi...ada KimChi Lobak, Sotong, mee dan berbagai2 lagi yang mereka buat KimChi ini.

 Sedang meratakan bahan2 kimchi ke setiap helai daun lobak putih tersebut.

 Dah pun siap ratakan. Nak bungkus daun itu pun ada caranya. Setelah digulung, baru dibungkus ke dalam plastik untuk diperapkan.

 Sepatutnya gambar ini di atas tadi, Tupperware besar itu ialah upah membuat Kimchi ini. Bestnya....Bahan2 sos itu ialah bawang, halia dan lada hidup yang dikeringkan dulu. Di "blend" dan campurkan gula, garam dan sos ikan. Senang sangat. Halal lagi.

 Wah!!!! Dah selesai buat KimChi di tingkat atas, turun di tingkat bawah untuk mencuba pakaian2 kebudayaan Korea.

 Amacam? Serupa orang Korea tak? Tak percaya ke? He he he....Ayu gitu...

Inilah group kami bersama2 membuat KimChi tadi bergambar bersama. Kenangan yang tidak dapat dilupakan. Sangat suka makan KimChi. Best......Jumpa lagi!!!

8 comments:

  1. Salam Yong

    Dah balik Malaysia ni ada cuba tak ?

    ReplyDelete
  2. Aku Seorang Pengembara

    Belum lagi. Satu hari nak buat dengan sotong. Gi Korea dulu, beli beberapa kampit Kim Chi. Ada sikit lagi.

    ReplyDelete
  3. Hi Hajah Nafisah, first of all, saya minta dua riby ma'af sebab lama ta'datang sini.
    I do not have a link to your blog, and will klik on a callsign to visit anyone.
    And da lupa when you last popped in. Kalau nak chari sampai CNY pun ta'nampak, ha ha ha.
    Malas la saya.
    Anyway, sukahati you remembered me, terima kaseh.

    With regards to kim chi, the Koreans are one of the healthiest people on this planet, reason being they makan kim chi everyday, and it has lots of garlic.
    I too love it and will beli from Korean supermarkets, freshly made too.
    Macham makan ahchar.

    Nice pics and very colourful.
    Good to know you love kim chi and now can make it.
    You keep well, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. Lee

    Ha ha ha....i dah agak dah sbb u dah buang yg lama punya entri...mana nak ada i.

    Sori juga krn lama tak singgah ke blog u. and tq u balas and dtg sini. He he he..

    Mmg Korean mkn kim chi mcm tu je....Salute betul dgn mrk.

    ReplyDelete
  5. Salam Hajah,
    saya tak ingat penah makan kimchi ke tak, tapi they sure look good to me! Nyummmm!

    ReplyDelete
  6. halimaton

    First time makan tak brp sedap sbb dia masam sikit. Tapi bila dah biasa, nasi goreng pun nak kena dgn kim chi baru sedap. Cuba lah. Buat sendiri je....cari sos ikan yang halal.....lada hidup jemur dulu sehari di atas garaj kereta. Mmg best giler...

    ReplyDelete
  7. Hi Hajah, how you doin'? See...I have your callsign from previous posting, I klik on it and here I am.
    Just drop by say hello, and kalau you not busy shopping trying out designer outfits ke beli kasut or handbags, drop by my pondok...minum ayer sejuk first, ha ha ha.
    Have a nice weekend.
    Stay young.
    Lee.

    ReplyDelete
  8. Uncle Lee,

    You are always welcome here. Anytime. See you again.

    ReplyDelete