Followers

Friday, January 30, 2015

Umrah bersama suami tajaan Takaful Ikhlas

 Kami berangkat menunaikan Umrah pada 24.12.14 sehingga 4.1.15 baru baru ini yang ditaja oleh Takaful Ikhlas kerana mencapai target yang diberikan.

 Kami berada di Madinah selama 4 hari.

 Tidak sah kalau tidak pergi ke Masjid Quba' untuk menunaikan solat  sunat di sini.


 Selesai kami dibawa ke ladang kurma.

 Kami bertolak ke Mekah pada hari yang ke 5. Semasa dalam perjalanan inilah rumah di Temerloh di naiki air secara mendadak terus ke paras dada.  Nasib baik anak anak selamat bersama dokumen yang dibawa bersama.

 Ini ialah tawaf kami yang pertama di Mekah  setelah bermiqat di Hudaibiah dalam perjalanan jauh selama 6 jam dari Madinah ke Mekah.

 Kami di bawa melawat ke Muzium dan di beri senaskah Al Qur'an secara percuma seorang.

 Setiaphari berulang alik ke Masjidil Haram dari hotel untuk menunaikan sembahyang 5 waktu. Tapi yang menyedihkan tidak dapat melihat kaabah secara lebih dekat . Jadi waktu yang sesuai ialah selepas bersarapan di hotel, saya akan pergi semula ke Masjidil Haram untuk berada di depan Kaabah kerana tempat solat bagi wanita sangat terhad dan jauh dari Kaabah. Laluan ke Kaabah disekat pada waktu waktu yang tertentu sahaja dibenarkan kerana projek pembaikpulih yang sedang berlangsung.

 Acara menyampaikan sijil kepada yang mencapai target disampaikan di hotel oleh pihak pengurusan Takaful Ikhlas. Mereka juga merakamkan ucapan takziah kerana rumah di Temerloh dan menjadi mangsa banjir,

 Dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Jeddah untuk pulang, kami singgah di Masjid Terapung yang berada di tepi laut.

 Bersantai bersama rakan rakan semasa menunggu untuk menaiki bas semula ke Lapangan Terbang Jeddah.

Akhirnya sampai di lapangan terbang dan selamat tinggal kepada  2 tanah haram ....semuga kami dapat berkunjung lagi ke sini. Insyaallah.

3 comments: